Hoe krijg ik mijn zelfzorg weer op de rails

Ik weet dat zelfzorg belangrijk is, ik heb er alles over gelezen en er zelfs een boek over geschreven. Het is echt het belangrijkste wat we kunnen doen om ons tevredener te voelen, maar toch sneeuwt het soms onder in de dagelijkse drukte. Ik heb het over zelfzorg in de vorm van een ontspannend warm bad of een manicure, maar ook over de tijd nemen om even bij mezelf in te checken, te zien hoe het met me gaat.   

Mijn waarschuwingssignaal dat mijn zelfzorg op een te laag pitje staat is wanneer ik me moe, kribbig of slap ga voelen en het me moeite gaat kosten om alles onder controle te houden. Ik begin om mijn nagels te bijten en ik zeg veel sneller ja tegen een glas wijn. Raar maar waar: juist in drukke tijden zou ik meer tijd aan mezelf zou moeten besteden, omdat alles dan soepeler gaat en ik me een stuk gelukkiger voel.  

Als ik aandacht aan mezelf besteed, eet ik gezonder, maak ik tijd vrij om te sporten en ga ik vroeger naar bed. Ik weet dat ik me altijd goed voel na een gezonde maaltijd en een goede nacht slaap.  En dat ik groepslessen minder snel afzeg. En als ik me goed voel, heb ik vaker zin in een goed boek met een glas kruidenthee, dan een serie op Netflix met een glas wijn. En ik heb genoeg energie om af te spreken met vrienden en familie – die weer belangrijk zijn om dingen te relativeren en in perspectief te zien. 

Voor mij het belangrijk als mijn financiën goed geregeld zijn. Ik houd ervan om te weten hoe ik ervoor sta, af en toe te checken of ik gelukkig ben met mijn leven, of ik me goed voel  bij waar ik naartoe ga en of mijn leven klopt met mijn persoonlijke waarden.

Het klinkt alsof ik het allemaal onder controle heb, en ja, ik weet steeds beter wanneer ik mezelf verwaarloos, maar toch laat ik het soms uit mijn handen vallen. Als dat gebeurt, pak ik mijn agenda en mijn dagboek, om te kijken hoe ik met mijn tijd omga. Tijd is het enige waar ik niet meer van kan krijgen, dus is het zaak om die wijs te besteden. Het klinkt misschien ouderwets, maar door mijn week op te schrijven in mijn dagboek, kan ik goed zien waar mijn tijd en energie heen gaat. Dat helpt mij om prioriteiten te stellen – en mijn zelfzorg voorop te stellen. 

Het leven verandert de hele tijd, en ik word er steeds beter in om mijn zelfzorg op de rit te houden – en sneller te herkennen wanneer het mis gaat.

Wat betekent zelfzorg voor jou? Hoe gaat het met jou? Wat zijn jouw waarschuwingssignalen wanneer je niet goed voor jezelf zorgt? Welke lessen heb jij geleerd? En welke tips zou je met ons willen delen? 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: