Hoe vind ik het perfecte cadeau?

Ho ho ho. Het is bijna zover: mijn favoriete tijd van het jaar, met de geweldige traditie van cadeaus geven.

Ik houd van cadeaus geven. Sterker nog, ik heb er mijn werk van gemaakt! Ik ben mede-oprichter van een bedrijf dat start-ups in ontwikkelingslanden en sociale bedrijfjes ondersteunt, door hun producten in kerstpakketten te verkopen.

Elk jaar geniet ik er enorm van om cadeaus te bedenken die de ontvanger – en het bedrijf dat ze weggeeft – blij maken. De economische ontwikkeling die we daarmee brengen waar dat het hardst nodig is, is heel motiverend. Het is niet gemakkelijk om elk jaar iets origineels te verzinnen dat door iedereen wordt gewaardeerd, maar als het lukt is het heel vervullend.

Ik houd prive ook van cadeaus geven. Ik sta er in mijn familie om bekend – en wordt er goedmoedig mee geplaagd – dat ik al in mei bezig ben met de ‘perfecte’ cadeaus voor iedereen. Soms vergeet ik ze ook weer en kom ik ze in januari tegen in een la, en daarom houd ik stiekem een cadeaulijst bij in mijn telefoon.

En ik ben zeker niet de enige: kerstcadeau inkopen breken ieder jaar weer een record, vooral bij de grote online winkels als Bol en Amazon, resulterend in miljoenen pakjes die worden verzonden, samen met tonnen plastic en karton.

Uit een onderzoek van American Express kwam dat 86% van de Millennials meer uitgeeft dan gepland aan dure cadeaus voor hun partner, kinderen en familieleden. En niet alle cadeaus werden gewaardeerd: uit cijfers van de retail-industrie en Oracle blijkt dat meer dan de helft van de aankopen (voornamelijk kleding en gadgets) wordt teruggestuurd, met een tsunami aan terug-stortingen, logistiek, tijd en transport tot gevolg.

Waarom geven we eigenlijk cadeaus? 

Kennelijk is het geven van cadeaus zo oud als de mensheid, maar de traditie van cadeaus tijdens de feestdagen wordt toegeschreven aan de Romeinse keizer Caligula, die publiekelijk aankondigde dat hij cadeaus wilde ontvangen op de eerste dag van het nieuwe jaar.

Allerlei studies laten zien dat er veel psychologie achter zit, wat ook stress kan veroorzaken. Schuldgevoel, competitie binnen de familie of het willen voldoen aan verwachtingen kan ervoor zorgen dat we teveel uitgeven. We kunnen ons verplicht voelen om iets duurs te kopen voor iemand waarvan we zelf iets duurs hebben gekregen, precies hetzelfde bedrag aan iedereen te spenderen of om dat ene ding voor de kinderen te kopen omdat alle andere ouders dat ook doen.  En als onze partner/moeder/beste vriendin ons iets geeft dat we afschuwelijk vinden, betekent dat dan dat ze niet van ons houden?

Laten we even diep ademhalen en het heel anders doen dit jaar.  De bedoeling van een cadeau is toch om je liefde en waardering te laten blijken, de relatie te verdiepen en de ontvanger zich gezien en geliefd te laten voelen? Dat heeft weinig te maken met hoeveel je uitgeeft en des te meer met hoeveel tijd en aandacht je eraan besteedt.

Het is ‘de gedachte die telt’

Dat betekent niet dat het niet uitmaakt wat je geeft. Het gaat er om echt te bedenken waar iemand gelukkig van wordt. De tijd en de moeite om iets te kopen of zelf te maken. Het mooi in te pakken met een persoonlijk bericht erbij. En het een goed karma te geven door het zo duurzaam mogelijk te doen.

Op zoek naar ideeen? Je kunt een erfstuk of een geliefd sieraad vakkundig laten restaureren, een prachtige herinnering in een lijst cadeau doen of een familie-kookboek beginnen door op pagina 3 jouw favoriete recept te schrijven en het rond te laten gaan in de familie.

Geen idee waarmee je jouw geliefden echt blij maakt? Dat zou je wat meer tijd met hen door moeten brengen om daarachter te komen. En ho,ho,ho, is dat niet precies waar het kerstseizoen om draait?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: